Ιστορικό του Αθλήματος

EOT AOX

Τη δεκαετία του 1880 η ατμόσφαιρα που επικρατούσε στους αγώνες αμερικανικού ποδοσφαίρου του πανεπιστημίου του Πρίνστον οδήγησε τους φοιτητές του στην διαμόρφωση μιας αντρικής φοιτητικής ομάδας εμψύχωσης – pep club – η οποία είχε ως στόχο την υποστήριξη των ομάδων τους μέσω συνθημάτων και ζητωκραυγών από όλη την ομάδα  ταυτόχρονα.

Έως το 1889 οι ομάδες εμψύχωσης γηπέδων (pep clubs), οι επευφημίες, οι ζητωκραυγές και ακόμα «τραγούδια μάχης» συνέχισαν να αναπτύσσονται σε πολλά σχολεία και πανεπιστήμια σε όλες τις Η.Π.Α. για να εμπνέουν και να κινητοποιούν τους φιλάθλους τους.

Τα πρώτα 25 χρόνια της ζωής του το Cheerleading ήταν μια αμιγώς αντρική δραστηριότητα. Το 1923 ήταν η χρονιά που το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα παρουσίασε τις πρώτες γυναίκες cheerleaders στους αθλητικούς του αγώνες. Παρόλο που γυναίκες συνέχισαν να συμμετέχουν ως cheerleaders σε διάφορες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών μετά το 1923, την δεκαετία του 1940 ήταν που οι γυναίκες έγιναν η πλειοψηφία στις ομάδες cheerleading, σε μια εποχή όπου οι άντρες φοιτητές πανεπιστημίων έφυγαν από τη χώρα για να πολεμήσουν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Λίγο αργότερα οι cheerleaders άρχισαν να προσθέτουν βελτιωμένες τεχνικές και ασκήσεις ώστε να ενεργοποιήσουν τους θεατές στους αγώνες.

Το 1974 ο Τζέφ Ουέμπ ίδρυσε την Παγκόσμια Ένωση Cheerleading (UCA) για να διδαχτεί υψηλότερο επίπεδο δεξιοτήτων σε cheerleaders σε όλες τις Η.Π.Α.

Έγινε εισαγωγή των ακροβατικών και των πυραμίδων για να γίνει το Cheerleading πιο διασκεδαστικό. Η νέα εποχή για το Cheerleading ξεκίνησε.

Το 1980 ο Τζεφ Ουέμπ ίδρυσε τις Παγκόσμιες Χορευτικές Κατασκηνώσεις κατά κύριο λόγο για τις ομάδες Ντριλ (drill teams). Ετσι το To 1990 δημιουργήθηκε η  Παγκόσμια Ένωση Χορού (UDA). Επινόησαν τον όρο «Ομάδες Χορού» ώστε να εκφράζεται καλύτερα το εύρος των στυλ που εκτελούσαν οι αθλήτριες/ές.  

Το 1982, η Παγκόσμια Ένωση Cheerleading και η Παγκόσμια Ένωση Χορού διοργάνωσαν το 1ο εθνικό πρωτάθλημα Cheerleading  και χορευτικών ομάδων.

Το 2004, η Αμερικάνικη All Star Ομοσπονδία (USASF) και η Παγκόσμια All Star Ομοσπονδία (IASF) διοργάνωσαν το 1ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Cheerleading στο Παγκόσμιο Θέρετρο της Walt Disney.

To 2006, ιδρύθηκε η ICU (Παγκόσμια Ομοσπονδία Cheerleading), η οποία αναγνωρίστηκε από τη SportAccord το 2013, ενώ το  2014 έγινε δεκτή από τη FISU (Παγκόσμια Ομοσπονδία Πανεπιστημιακού Αθλητισμού).

Το 2011 παρουσιάστηκε η επίσημη ετήσια έκθεση για την ασφάλεια των αθλημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, με το Cheerleading να κατατάσσεται ως το 2ο ασφαλέστερο άθλημα, μετά την κολύμβηση.