Αξιακό Περιεχόμενο

EOT AOX

CHEER-LEADING (Αθλητικός Ομαδικός Χορός)

ΑΞΙΑΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΣΙΡΛΙΝΤΙNΓΚ ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΘΙΣΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 • 1. Στην καταπολέμηση της βίας στους αθλητικούς χώρους
 • 2. Στην καταπολέμηση του bulling μέσα στους μαθησιακούς χώρους
 • 3. Στην καταπολέμηση των σωματικών και φυλετικών διακρίσεων
 • 4. Στην επαύξηση της ατομικής αυτοεκτίμησης του ασχολούμενου με το άθλημα
 • 5. Στην θετική του επίδραση για την αναμόρφωση του σχολικού κλίματος

1. ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

Το μόνο άθλημα που το αντικείμενό του είναι η έκφραση θετικής συμπεριφοράς στην προπόνηση και στον αγώνα και αυτό προσμετράται στη βαθμολόγηση των αθλητών !!!

Αυτό που κάνει το άθλημά μας ξεχωριστό είναι ότι βαθμολογείται με περισσότερους βαθμούς η επίδειξη θετικής αθλητικής συμπεριφοράς και εικόνας. Η μάθηση της θετικής αυτής αθλητικής συμπεριφοράς και εικόνας και η συνεχής ομαδική αλληλοϋποστήριξή της, καλλιεργεί στα αθλούμενα παιδιά την θετική γλώσσα του σώματος. Η θετική αυτή γλώσσα του σώματος στο μέλλον θα παίξει τεράστιο ρόλο σε κάθε είδους εξετάσεων (σχολικών – πανεπιστημιακών – καθημερινών ως άτομο αποδεκτό στη κοινωνία), όπως επίσης και στην επαγγελματική επιτυχία τους, καθώς είναι από τα κύρια εκτιμούμενα κριτήρια πρόσληψης αλλά και ατομικής επαγγελματικής επιτυχίας στα ελεύθερα επαγγέλματα. Όσο πιο μικρά μάθουν να είναι θετικά, τόσο περισσότερο καλλιεργούν αυτή την θετική στάση στη ζωή ως την ενηλικίωση.

2. ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΙΣΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ

Με τη συνεχή συμμετοχή στην ομάδα, κάθε αθλούμενος (-η) αποκτά υπευθυνότητα έναντι των συναθλητών (-τριών) του, καθώς όλοι (όλες) συμμετέχουν αποφασιστικά και καθοριστικά στη συνολική βαθμολογική εικόνα της ομάδας. Η υπευθυνότητα αυτή καλλιεργεί και αυξάνει συνεχώς σε κάθε αθλούμενο (-η) την εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση στον εαυτό του (της), αφού πρέπει να αντιμετωπίζει συνεχώς τη βελτίωση και της προσωπικής του (της) εικόνας, ταυτόχρονα με την ομαδική εικόνα. Αυτή η συνεχώς καλλιεργούμενη αυτοπεποίθηση εξελίσσεται, με την ενηλικίωση του αθλούμενου (-ης), σε επαγγελματική αρχηγική ικανότητα και του εαυτού του (της) και της ομάδας που συμμετέχει στην επαγγελματική του (της) ζωή.

Επίσης με τη συμμετοχή στην αγωνιστική ομάδα χωρίς αλλαγές, ο αθλούμενος

 • βγαίνει από τον αποκλεισμό, τη μοναχικότητα και την περιθωριοποίηση και έτσι αντιμετωπίζεται η ντροπαλότητα, το σχολικό άγχος, τα αισθήματα ανασφάλειας, οι φοβίες, και η σχολική άρνηση
 • δεν φοβάται πλέον να ενεργήσει σε ότι μπορεί υπέρ της ομάδας και του εαυτού του και μετατρέπεται σε ένα δημιουργικό υπεύθυνο για την ομάδα άτομο
 • το άθλημα καλλιεργεί συνεργατικό κλίμα που επιδρά θετικά στο σχολείο.

3. ΥΨΗΛΗ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΑ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ

Ο αθλητής (-τρια) του Τσιρλίντινγκ φροντίζει την γενικότερη εμφάνιση και εικόνα του (της), γιατί αγαπά τον εαυτό του (της). Τα ρούχα είναι όμορφα και τα χρώματά τους ζωντανά, το πρόσωπο αποπνέει γούστο και φροντίδα, τα μαλλιά είναι πάντα φροντισμένα και υποστηρίζουν θετικά την όμορφη εικόνα όλου του προσώπου. Η ενασχόληση με το χορό και τη γυμναστική είναι ο τέλειος συνδυασμός ενασχόλησης με τον αθλητισμό που κάνει το σώμα καλλίγραμμο και ζωντανό.

4. ΣΤΟ ΤΣΙΡΛΙΝΤΙΝΓΚ ΚΑΘΕ ΣΩΜΑΤΟΤΥΠΟΣ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ, ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ BULLYING.

Στο άθλημά μας κάθε σωματότυπος μπορεί να συμμετέχει στις αγωνιστικές ομάδες καθώς υποστηρίζει το κομμάτι του προγράμματος που έχει ανάγκη η ομάδα να εκτελέσει. Ο κάθε σωματότυπος (λεπτός, μέτριος, γεμάτος) υποστηρίζει και εκτελεί καλύτερα τις ασκήσεις που οι άλλοι σωματότυποι δεν μπορούν να εκτελέσουν τόσο καλά. Έτσι μπορεί να γίνει Πρωταθλητής και ο σωματότυπος που σε κανένα άθλημα δεν θα είχε καμιά πιθανότητα.

Επίσης, λόγω του ιδιότυπου κανόνα του αθλήματος, όπου επιτρέπεται να συμμετέχουν ελεύθερα σε εθνικές ομάδες άτομα που έχουν διαμονή στη χώρα άνω των 6 μηνών, άσχετα αν έχουν την υπηκοότητα της χώρας,

 • συμμετέχουν σε ομάδα άτομα κάθε κοινωνικής και φυλετικής προέλευσης δίνοντας τη δυνατότητα της συνεργασίας και της αλληλοεκτίμησης, ιδιαίτερα μεταξύ μαθητών με διαφορετική φυλετική και κοινωνική προέλευση,
 • συμμετέχουν σε ομάδα άτομα κάθε σωματότυπου δίνοντας τη δυνατότητα της αυτοεκτίμησης, ιδιαίτερα στους μαθητές που έχουν τύχει κοροϊδευτικής συμπεριφοράς από τους συμμαθητές τους, με αποτέλεσμα τελικά και οι συμμαθητές τους να τους θαυμάζουν λόγω της αθλητικής επιτυχίας τους,
 • λόγω της συμμετοχής της μουσικής στο άθλημα, εκτονώνεται θετικά η ψυχική ένταση μέσω της θετικής αλληλεπίδρασης της ομάδας, «ευγενής άμιλλα» βρίσκει διεξόδους θετικής έκφρασης, και έτσι δημιουργείται θετικό κλίμα ενθουσιασμού στο σχολείο,
 • καλλιεργείται το δημιουργικό παιχνίδι φαντασίας (συνεχής και αέναη επιλογή θετικής αθλητικής συμπεριφοράς από τα μέλη της ομάδας κατά τη διάρκεια της προπόνησης με τη βοήθεια του προπονητή) μέσα από τη κοινωνικοποίηση στην ομάδα και τις θετικές δεξιότητες για θετική κοινωνικοποίηση.

5. ΤΟ ΤΣΙΡΛΙΝΤΙΝΓΚ ΣΥΝΥΦΑΣΜΕΝΟ ΜΕ ΤΗ ΤΕΧΝΗ

Το άθλημα δεν έχει μόνο αθλητικό αλλά και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον καθώς συνδυάζει το χορό με τη γυμναστική και τα καλλιτεχνικά ταλέντα με τις σωματικές ικανότητες. Άμεση συνέπεια αυτού είναι η απήχηση του αθλήματος τόσο στο φιλότεχνο όσο και στο φίλαθλο κοινό, που είτε θα το ακολουθήσει είτε θα το παρακολουθήσει.

6. ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΤΣΙΡΛΙΝΤΙNΓΚ ΜΕ ΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΑΘΛΗΜΑ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Το Τσιρλίντινγκ αποτελεί το μοναδικό άθλημα που μπορεί να συνυπάρξει με οποιοδήποτε άλλο άθλημα, εφόσον ο εμψυχωτικός χαρακτήρας του μπορεί να συμβάλει στην τόνωση του ηθικού ποικίλων αθλητικών ομάδων, να ξεσηκώσει ευχάριστα το πάσης φύσεως κοινό και να προσφέρει ένα θέαμα άξιο θαυμασμού, χάρη στο «πάντρεμα» της αθλητικής δυναμικής και της καλλιτεχνικής αισθητικής που το συνθέτουν.

Για αυτό στις αναπτυγμένες αθλητικά χώρες του εξωτερικού, το Τσιρλίντινγκ αποτελεί βασικό άθλημα στον σχολικό αθλητισμό.

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΗ ΕΙΝΑΙ:

 • Η εσωτερίκευση των κανόνων του θετικού κοινωνικού προτύπου.
 • και ακολούθως η εξωτερίκευση του θετικού κοινωνικού προτύπου σε κάθε κοινωνική συμπεριφορά του.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΣΙΡΛΙΝΤΙΝΓΚ – ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΟΜΑΔΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ (ΕΟΤ-ΑΟΧ)