ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΤ-ΑΟΧ

Με μεγάλη μας έκπληξη διαβάσαμε επικριτικό και ειρωνικό δημοσίευμα, το οποίο αναπαράγεται, σχετικά με την πρόσφατη επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στην Ομοσπονδία μας για το άθλημα του Tσιρλίντινγκ.

Για το δημοσίευμα αυτό, που είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας, οφείλουμε να επισημάνουμε και να υπενθυμίσουμε τα εξής προς αποκατάσταση της αλήθειας:

• Το Tσιρλίντινγκ-αθλητικός ομαδικός χορός είναι άθλημα αναγνωρισμένο από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, που πρόκειται να ενταχθεί τα επόμενα χρόνια στο επίσημο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων.
  • Η Ομοσπονδία μας είναι αθλητική ομοσπονδία που υπάγεται στην αθλητική νομοθεσία, έχει λάβει ειδική αθλητική αναγνώριση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για το άθλημα του Tσιρλίντινγκ και αριθμεί σε όλη την Ελλάδα 40 αθλητικά σωματεία-μέλη και περισσότερες από 4.000 αθλήτριες-αθλητές, με ενεργό αθλητικό δελτίο.
  • Η Ομοσπονδία μας αποτελεί ενδεχομένως την πιο αναπτυσσομένη αθλητική ομοσπονδία στην Ελλάδα, έχοντας ήδη διοργανώσει επιτυχώς Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Τσιρλίντινγκ στην Αθήνα τον Ιούλιο του 2022 με συμμετοχή περισσότερων από 2.500 αθλητριών-αθλητών Εθνικών Ομάδων από 21 χώρες, ολοκληρώνοντας τη διοργάνωση Σχολής Προπονητών Τσιρλίντινγκ αυτές τις ημέρες και έχοντας αναλάβει τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πανεπιστημιακού Κυπέλλου Τσιρλίντινγκ τον Νοέμβριο του 2022 στην Ελλάδα.
  • Οι Εθνικές Ομάδες Τσιρλίντινγκ της Ομοσπονδίας μας έχουν καταφέρει να έχουν σημαντικότατες επιτυχίες στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Τσιρλίντινγκ στην Αθήνα τον Ιούλιο του 2022: 1 χρυσό, 2 ασημένια και 3 χάλκινα μετάλλια, που γέμισαν περηφάνια όλη την Ελλάδα.
    Μάλιστα, η εικόνα του ζωντανού θρύλου του ελληνικού μπάσκετ, Νίκου Γκάλη, να πανηγυρίζει στο ΟΑΚΑ με την κόρη του, Πρωταθλήτρια Ευρώπης στο Tσιρλίντινγκ και οι διθυραμβικές επιστολές συγχαρητηρίων από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Τσιρλίντινγκ αναδεικνύουν όλη τη δυναμική του αθλήματος στην Ελλάδα.
  • Υπό αυτές τις συνθήκες, η Ομοσπονδία μας αξιολογήθηκε, όπως όλες οι αθλητικές ομοσπονδίες με ειδική αθλητική αναγνώριση, στο πλαίσιο του καινοτόμου και πρωτοποριακού προγράμματος «Χίλων» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αξιολόγηση των αθλητικών ομοσπονδιών και εγκρίθηκε η β’ δόση της επιχορήγησης του 2022 με το ποσό των 20.000€.
    Ακριβώς όπως συνέβη με όλες τις υπόλοιπες αθλητικές ομοσπονδίες της χώρας μας (53 στο σύνολο) που συνολικά λαμβάνουν 15.478.223€ ως τακτική επιχορήγηση για το 2022, κάτι που αποτελεί ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ υποχρέωση της Πολιτείας (άρθρο 16 παρ. 9 Συντ.)
  • Εν προκειμένω λοιπόν, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, κάνει για πολλοστή φορά την επανάσταση του αυτονόητου, στηρίζοντας έμπρακτα την Ομοσπονδία μας και όλες τις υπόλοιπες αθλητικές ομοσπονδίες καθώς και τα αθλητικά σωματεία (τα οποία επιχορηγήθηκαν το Δεκέμβριο του 2021) και μάλιστα με ποσά χρηματοδότησης που δεν είχε δει ποτέ ο αθλητισμός τα τελευταία 10 χρόνια και ανέρχονται σε 62.000.000€!
  • Στο πλαίσιο αυτό, το επίμαχο δημοσίευμα εκθέτει το συντάκτη του πανελληνίως:
    Αφενός μεν παρουσιάζει την ορθή και αυτονόητη ανταπόκριση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε μια συνταγματική υποχρέωσή του σαν δήθεν μια επιλεκτική και προκλητική επιχορήγηση σε ημετέρους(!)
    Αφετέρου υπονοεί ότι το άθλημα του Tσιρλίντινγκ αποτελεί δήθεν μια «παράταιρη» δραστηριότητα, υποδεέστερη άλλων μαζικών αθλημάτων(!), για την οποία απ’ ό,τι φαίνεται, κατά την κρίση του συντάκτη, δεν θα έπρεπε να υπάρχει επιχορήγηση για την στήριξη 40 αθλητικών σωματείων-μελών της Ομοσπονδίας μας και περισσότερων από 4.000 αθλητριών με ενεργό αθλητικό δελτίο, παρά μάλιστα τις σημαντικότατες διεθνείς επιτυχίες των Ελληνίδων αθλητριών & αθλητών.
  • Ήδη η υπόθεση σχετικά με το επίμαχο δημοσίευμα έχει ανατεθεί στη Νομική Υπηρεσία της Ομοσπονδίας μας για να εκκινήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την προστασία των σωματείων μελών μας, των αθλητριών- αθλητών μας και των δικαιωμάτων της Ομοσπονδίας μας.